فهرست مطالب

منابع آب و توسعه - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1394)

نشریه منابع آب و توسعه
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 20
|
  • عیسی ابراهیمی درچه*، احمدرضا پیرعلی زفره یی صفحه 1
    برای بررسی اثر خشکسالی بر جوامع بزرگ بی مهرگان کفزی رودخانه زاینده رود،حضور و فراوانی نمونه های کفزیان این رودخانه در دو بازه زمانی بهار و تابستان سال های 1386 و 1392 در 5 ایستگاه نمونه برداری مشابه، مقایسه شد. در این راستا، هنگام جریان داشتن رودخانه در سال 1392، از ایستگاه های مزبور به صورت ماهانه نمونه برداری صورت گرفت. نمونه برداری به وسیله سوربر (سطح دهانه 625 سانتی مترمربع و توری 50 میکرون) و لوله پی وی سی با قطر90 میلی متر در 3تکرار انجام شد.پس از شناسایی و شمارش بزرگ بی مهرگان کفزی در آزمایشگاه و ارزیابی برخی پارامترهای جمعیتی آن ها، اطلاعات به دست آمده با داده های سال 1386 مقایسه شد. در این بررسی در مجموع 19 خانواده از بزرگ بی مهرگان کفزی شناسایی شد. همچنین نتایج نشان داد که خانواده های Corixidae، Hydrobiidae و Haplotaxidae که در تیر و مرداد 1392 مشاهده شدند در ماه های مشابه در سال1386 دیده نشده بودند. در مقابل خانواده های Elmidae، Athericidae، Valvatidaeو Erpobdellidae که در سال 1386گزارش شده بودند در سال 1392 دیده نشدند. نتایج حاصل از آزمون tنیزکاهش معنی دار (p<0.05) تراکم درشت بی مهرگان کفزی را نسبت به سال 1386 نشان داد. علاوه بر این تاثیر شدید خشکسالی بر تنوع و فراوانی موجودات کفزی در ایستگاه های مورد مطالعه توسط شاخص های شانون-وینر، بریلوین و EPT در برخی از ایستگاه ها تایید شد.
    کلیدواژگان: بزرگ بی مهرگان کفزی، خشکسالی، شاخص های تنوع، رودخانه زاینده رود
  • هوشنگ قمرنیا*، سید وحیدالدین رضوانی صفحه 16
    محاسبه تبخیر و تعرق یکی از بهترین شاخص های بیان آب مورد نیاز در آبیاری است. روش های مرسوم، میزان تبخیر و تعرق را معمولا بر اساس داده های هواشناسی انجام و در نتیجه تنها یک ارزیابی نقطه ای را ارائه می دهند. درحالی که بهترین روش برای برآورد تبخیر و تعرق می تواند از طریق سنجش از دور و پیکسل های تصاویر مربوط صورت پذیرد. یکی از مشهورترین الگوریتم های سنجش از دور برای محاسبه تبخیر و تعرق، سبال است. سبال می تواند تعادل انرژی سطحی لحظه ای را برای هر پیکسل از یک تصویر ماهواره ای محاسبه کند. در این پژوهش با استفاده از این الگوریتم برای محاسبه آلبیدوی سطح، دمای سطحی و شاخص وضعیت پوشش گیاهی از داده های ماهواره ای چند طیفی و اطلاعات هواشناسی مانند درجه حرارات، ساعات آفتابی، باد، فشار بخار اشباع، رطوبت خاک و غیره استفاده و در نهایت تبخیر- تعرق در دشت بیله وار واقع در غرب ایران، محاسبه و نقشه های تبخیر و تعرق برای این دشت تهیه شده است. همچنین تبخیر- تعرق واقعی با استفاده از روش مرسوم فائو برای محصول گندم در این دشت محاسبه و نتیجه با روش سبال مقایسه شد. نتایج نشان داد که همبستگی بالایی (83/ 0) بین این دو روش وجود دارد و الگوریتم سبال، توانایی بالایی در تعیین تبخیر و تعرق را دارا است.
    کلیدواژگان: تبخیر، تعرق گیاه، سنجش از دور، سبال، بیله وار، فائو
  • محمد ابراهیم بنی حبیب*، هاجر جهاندیده صفحه 32
    اگر هشدار به موقع و پیشاپیش صادر شود، امکان به حداقل رساندن خسارت های سیلاب با روش هابی نظیر تخلیه افراد و امکانات وجود دارد. حوضه فهلیان در جنوب ایران دارای شیب تند و سیلاب های شدید است؛ به طوری که مکان ایستگاه های باران سنجی و فاصله آن ها از خروجی حوضه می تواند اثر قابل توجهی بر زمان برآوردی پیش هشدار سیلاب داشته باشد. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی توزیع مکانی ایستگاه های باران سنجی در زمان پیش هشدار سیلاب در این حوضه با استفاده از مدل WMS/HEC-HMS است. در این راستا پس از واسنجی و صحت سنجی مدل، ترکیب دو تایی، سه تایی و چهار تایی ایستگاه های باران سنجی مورد بررسی قرار گرفت. پس از شبیه سازی حوضه با مدل WMS/HEC-HMS، زمان پیش هشدار حوضه با در نظر گرفتن بستر قانونی سیلاب و برای ترکیب های مختلف ایستگاه های باران سنجی و دوره بازگشت های مختلف محاسبه شد. نتایج نشان داد که زمان پیش هشدار با افزایش بارش و کاهش فاصله ایستگاه های باران سنجی از خروجی حوضه، افزایش می یابد. در نهایت بر اساس تحلیل چندمتغیره روشی برای تعیین زمان پیش هشدار سیلاب ارائه شد که می تواند در سامانه های هشدار سیلاب مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایستگاه باران سنجی، توزیع مکانی، حوضه فهلیان، زمان پیش هشدار، مدل WMS
  • حسن درخشان* صفحه 41
    سازه آبگیر جانبی باید به گونه ای طراحی شود که بیشترین دبی با کمترین رسوب را با بهترین کارایی وارد آبگیر کند. انتخاب مناسب موقعیت آبگیر و زاویه آبگیری از کانال اصلی، از جمله معیارهای اساسی در به حداقل رساندن ورود رسوبات و افزایش میزان آبگیری است. در این مطالعه، نرم افزار FLUENT در این راستا مورد استفاده قرار گرفته است. برای صحت سنجی، خروجی های نرم افزار با داده های آزمایشگاهی مدل تجربی در مدل FLUENT اجرا و کالیبره و پس از اطمینان از صحت کار، با تغییر زاویه آبگیری، تاثیر آن بر میزان دبی ورودی بررسی شد. نتایج نشان داد که بهترین زاویه آبگیری، 30 درجه است و این نتیجه با نتایج آزمایشگاهی مطابقت دارد. همچنین روش روندیابی ذرات، برای بررسی انتقال رسوبات به آبگیر مورد استفاد قرار گرفت. با بررسی اعداد فرود مختلف در هر زاویه آبگیری، اثر این پارامتر بر میزان دبی انحرافی ناچیز و قابل چشم پوشی ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: آبگیر، انحراف آب، الگوی جریان، عدد فرود
  • احمد مزیدی*، مهدیه سلطانی گرد فرامرزی صفحه 50
    تعیین رابطه بارش و رواناب نقش مهمی درمطالعات هیدرولوژیکی حوضه آبخیز دارد. در این پژوهش که در حوضه ده بالا انجام شده، مقایسه ای بین مدل های هیدروگراف بدون بعد که برای حوضه های فاقد آمار استفاده می شوند، صورت پذیرفته است. این مدل ها شامل مدل های هیدروگراف واحد اشنایدر، SCS و مثلثی است. به خاطر در دسترس نبودن آمار صحیح و کامل، از یک واقعه سیل در حوضه ده بالا استفاده شد. مقایسه ظاهری سه روش هیدروگراف واحد مصنوعی با طبیعی (مشاهده ای)، نشان می دهدکه روش اشنایدر هماهنگی مطلوب تری در برآورد سیلاب با هیدروگراف مشاهده ای دارد و همچنین بیشترین خطای برآورد مقادیر دبی اوج مربوط به روش SCS است. از میان سه روش هیدروگراف واحد، کمترین میزان خطا در زمان رسیدن به دبی اوج، مربوط به روش اشنایدر و بیشترین میزان خطا مربوط به روش مثلثی است. همچنین کمترین میزان تطابق شکل مربوط به روش مثلثی و SCS است؛ اما روش اشنایدر تطابق خوبی با هیدروگراف مشاهده ای دارد.
    کلیدواژگان: هیدروگراف واحد، اشنایدر، مثلثی، SCS، ده بالا
  • رضا زمانی*، علی محمد آخوندعلی، حیدر زارعی صفحه 59
    از اساسی ترین موارد در مدیریت کمی منابع آب زیرزمینی تخمین سطح آب با استفاده از داده های برداشت شده از شبکه چاه های مشاهده ای است. هدف از این پژوهش بررسی اثر تعداد چاه های مشاهده ای در تخمین روش های زمین آماری و مقایسه سه روش کوکریجینگ، کریجینگ و عکس فاصله در تخمین سطح ایستابی در سه دشت مهم در استان خوزستان واقع در جنوب غربی ایران است. نتایج نشان داد که هرچه تعداد چاه های مشاهده ای بیشتر و پراکنش آن ها منظم تر باشد، تخمین سطح ایستابی با روش های زمین آماری دقیق تر و دارای معیارهای ارزیابی مناسب تری است. نتایج حاصل از برازش سه نوع نیم تغییرنمای کروی، نمایی و گوسین نشان داد که در هر سه دشت مدل نیم تغییرنما و نیم تغییرنمای متقابل گوسین دارای معیارهای ارزیابی مناسب تری نسبت به دو نوع دیگر است. همچنین در دو دشت دزفول و رامهرمز روش کوکریجنگ و در دشت زیدون روش کریجینگ به عنوان بهترین روش برای تخمین سطح ایستابی انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: زمین آمار، آب زیرزمینی، مدل نیم تغییرنما، چاه مشاهده ای
  • سمیه الیاسی، علی اکبر اختری، امید سیداشرف* صفحه 72
    بر اثر عبور جریان آب در رودخانه ها، سواحل همواره در معرض فرسایش قرار دارند وبه منظور تثبیت و حفظ پایداری آن ها می توان از آبشکن بهره جست. از این رو، شناخت مشخصات جریان در اطراف این سازه های هیدرولیکی و به جهت طراحی و بهینه سازی عملکرد آن ها به روش های آزمایشگاهی یا عددی امری اجتناب ناپذیر می نماید. در این تحقیق ابتدا با بهره گیری از کد تفاضل محدودی FLOW-3D الگوی جریان حول یک آبشکن مستغرق بررسی می شود. سپس نتایج عددی سرعت طولی و سطح آزاد جریان با نتایج آزمایشگاهی مقایسه و صحت سنجی می شوند. در ادامه، با اعمال فرضیات به کار گرفته شده در روند شبیه سازی عددی و با انجام مدل سازی های جدید برای آبشکن های مختلف به بررسی تاثیر شکل سازه بر الگوی جریان پرداخته می شود. بررسی داده های عددی به دست آمده، حاکی از آن است که در بین آبشکن های مورد بررسی، آبشکن T-شکل بهترین عملکرد را داشته است و می تواند به صورت موثر عرض ناحیه جداشدگی و بنابراین میزان فرسایش جداره کانال را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آبشکن مستغرق، شبیه سازی عددی، الگوی جریان، FLOW، 3D
  • ایوب رضایی*، محمدحسین صیادی، محمدرضا رضایی صفحه 81
    رودخانه قره سو یکی از رودخانه های بزرگ و مهم در استان کرمانشاه است که منبع تامین آب کشاورزی در این استان به شمار می رود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی کیفیت آب رودخانه مزبور با استفاده از شاخص های کیفی آب برای استفاده در کشاورزی و شرب است. در این مطالعه، پارامترهای PH، EC، TDS، HCO3-2، Cl، SO4-2، Ca، Mg، Na، SAR و%Na از سازمان آب منطقه غرب کرمانشاه تهیه شد. برای ارزیابی کیفی آب، شاخص های ویلکوکس، شولر و پایپر مورد استفاده قرار گرفتند. در تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار Ecxel و Aq.QA-1 استفاده شد. نتایج روندیابی زمانی نشان داد که غلظت و دامنه تغییرات فراسنج ها در فصول خشک سال بیشترین و در فصول پرباران و مرطوب کم ترین مقدار را دارند. کیفیت آب بر اساس شاخص ویلکوکس برای استفاده کشاورزی در کلاس متوسط، طبقه C2-S1 قرار دارد. بر اساس %Na و RSC کیفیت آب به ترتیب در حد قابل قبول و مناسب قرار دارد. شاخص شولر نشان داد که سختی آب بالا و در محدوده نامناسب است. کلسیم و منیزیم نیز در محدوده متوسط قرار دارند. نمودار شعاعی، میزان کلسیم و منیزیم و بی کربنات را زیاد نشان داد و نمودار پایپر رخسار آب را HCO3-Na+k نشان داد که نمایش دهنده تیپ آب شیرین است.
    کلیدواژگان: رودخانه قره سو، شاخص ویلکوکس، شاخص شولر، پاپیر دیاگرام
  • یاسر حسینی* صفحه 94
    در این تحقیق، خصوصیات جذب سطحی فسفر در پنج نمونه خاک در منطقه مغان در شمال شرقی ایران در سال زراعی 92-1391 مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور آزمایشات جذب سطحی فسفر در غلظت های 4، 12، 25، 50 و 70 میلی گرم در لیتر فسفر تهیه شده از نمک دی آمونیوم فسفات [(NH4)2HPO4] روی پنج نمونه خاک انجام گرفت و ایزوتر م های جذب (خطی، ون های، لانگ مویر، فراندلیچ) به مقادیر جذب شده برازش داده شد. نتایج نشان داد که دقت ایزوترم های جذب سطحی فسفر در خاک به ترتیب در مدل های خطی، ون های، فراندلیچ و لانگ مویر به میزان جزئی کاهش می یابد. همچنین مقدار حداکثر جذب فسفر در خاک های مورد آزمایش، از 166 تا 1000 میلی گرم بر کیلو گرم خاک متفاوت بود و متوسط حداکثر جذب فسفر در خاک، 483 میلی گرم بر کیلوگرم خاک به دست آمد. رابطه مستقیم و معنی داری بین مقدار رس و مواد آلی خاک با میزان فسفر جذب سطحی شده دیده شد، به طوری که با افزایش مقدار رس و مواد آلی خاک، مقدار فسفر جذب سطحی شده افزایش داشت. همچنین رابطه معکوس و معنی داری بین مقدار فسفر جذب شده خاک و مقدار هدایت الکتریکی و کربنات کلسیم خاک دیده شد. با این وجود فسفر جذب شده با فسفر اولسن خاک رابطه معنی داری نشان نداد.
    کلیدواژگان: ایزوترم، جذب سطحی، لانگ مویر، فسفر، خاک، دشت مغان
  • مسعود شمقدری، محسن گرامی* صفحه 104
    تحقیق حاضر در زمره مطالعات کنترل میزان رسوب در مزارع پرورش میگو است که در ساحل رودخانه ها و دریاها ساخته می شوند. در صورتی که آب ورودی به مزارع پرورش میگو همراه با گل و لای باشد، رسوبات معلق در کانال های آبگیری نهشته و باعث ایجاد مشکل در امر پرورش میگو می شوند. این پدیده هزینه های ناشی از تولید و پرورش میگو را افزایش می دهد. این مطالعه در یکی از مزارع پرورش میگوی ایران در حاشیه رودخانه بهمنشیر و در نزدیکی آبادان (مزرعه پرورش میگوی چوئبده) در استان خوزستان انجام شده است. آب مورد نیاز مزرعه مزبور از رودخانه بهمنشیر تامین می شود. آبگیری رودخانه بهمنشیر تحت تاثیر جزر و مد خلیج فارس و آب رودخانه همواره گل آلود است؛ بنابراین برای شاخت بهتر شرایط موجود و همچنین مشخصات پارامترهای فیزیکی و هیدرولیکی آب و رسوب، اندازه گیری های میدانی در یکی از کانال های آبگیری انجام گرفته است. این اندازه گیری ها شامل عمق، تمرکز رسوب معلق، سرعت و شوری هستند. نتایج نشان می دهند که بیشترین میزان بار معلق رسوب ورودی به کانال آبرسان از رودخانه بهمنشیر در ورودی آب به کانال آبرسان اتفاق می افتد. همچنین ورودی کانال آبرسان یکی از مهم ترین بخش های پیشگیری از رسوب معلق است، به طوری که می توان رسوب معلق را در کانال، ته نشین کرد.
    کلیدواژگان: بار معلق، جزر و مد، سایت پرورش میگو چوئبده، بهمنشیر
  • محمد ناظری تهرودی*، کیوان خلیلی، جواد بهمنش، کامران زینال زاده صفحه 118
    یکی از بررسی های اولیه برای تحلیل سری های زمانی هیدرولوژی، بررسی وجود روند در آن ها با استفاده از آزمون های آماری است. شناسایی روند در سری های زمانی هیدرولوژی ممکن است ناشی از تغییرات تدریجی اقلیم بر اثر فعالیت های انسانی باشد. در این مطالعه با استفاده از داده های دبی روزانه، سری زمانی حجم آورد خشکی 1 تا 60 روزه رودخانه های حوضه دریاچه ارومیه استخراج شد و روند تغییرات متوسط دبی سالانه و حجم خشکی 1 روزه رودخانه ها با استفاده از آزمون من-کندال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج، روند معنی داری را در ایستگاه های دیزج، بند ارومیه و تپیک نشان نداد و به جز ایستگاه پل ازبک، ایستگاه های دیگر روند مثبت قابل توجهی را در داده های حجم خشکی یک روزه به تصویر کشیدند. همچنین نتایج نشان داد که از میان 9 رودخانه مورد مطالعه، سه رودخانه مهم استان آذربایجان غربی (نازلوچای، شهرچای و باراندوزچای)، دارای روند افزایشی غیر معنی دار و سایر رودخانه ها دارای روند کاهشی هستند.
    کلیدواژگان: حجم خشکی، من، کندال، روند، دریاچه ارومیه
  • مریم تندروان زنگنه*، آصف درویشی، سیما فاخران صفحه 129
    تالاب ها در مقیاس سیمای سرزمین تحت تاثیر فعالیت های انسانی قرار گرفته اند. تالاب چغاخور یکی از مهم ترین سایت های رامسر در ایران است و به لحاظ اهمیت، به عنوان بیست و سومین تالاب بین المللی در ایران مطرح است هدف اصلی این مطالعه پایش تغییرات کاربری اراضی در محدوده تالاب چغاخور در استان چهار محال و بختیاری در یک دوره شش ساله (2009- 2003) و همچنین بررسی تغییر الگوی سیمای سرزمین اطراف تالاب است. برای کمی کردن الگوی سیمای سرزمین، متریک های مختلف با استفاده از نرم افزار FRAGSTATS3.3 شامل درصد لنداسکیپ (PLAND)، تعداد لکه ها (NP)، تراکم حاشیه (ED) و شاخص بزرگ ترین لکه (LPI) محاسبه شده است. در این مطالعه از تصاویر ماهواره لندست سال 2003 و 2009 برای بررسی تغییرات الگوی سیمای سرزمین استفاده شد. بر این اساس ابتدا تصاویر ماهواره ای، تصحیح هندسی و با استفاده از نرم افزار ENVI4.8 طبقه بندی شدند. بررسی ها نشان داد که حدود %2/ 17 از سطح تالاب کاهش یافته، در حالی که اراضی کشاورزی و سازه های بشری در دوره مطالعاتی (2009- 2003) افزایش داشته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که زیستگاه پرندگان مهاجر و همچنین منابع آب در این اکوسیستم تخریب شده است. این موضوع از نظر مدیریت تالاب ها و پرندگان دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: تغییر پوشش زمین، متریک های سیمای سرزمین، تالاب چغاخور، از دست رفتن زیستگاه
  • احسان کمالی مسکونی*، عبدالعلی عادل پور، علی مراد حسن لی، علی خنامانی صفحه 138
    بهره وری نامناسب از منابع تجدیدشونده و خشکسالی های پی در پی، زمینه را برای تخریب پوشش گیاهی و بیابان زایی در بسیاری از نقاط ایران فراهم ساخته است. در این رابطه اجرای پروژه های مهار و پخش سیلاب راه حل مناسبی جهت مقابله با این مشکل است. در بین پارامترهای مختلف، بافت خاک به ویژه درصد رس روی میزان چسبندگی خاک و آستانه فرسایش موثرند. هدف اصلی در مطالعه حاضر، بررسی تاثیر میزان رس بر آستانه فرسایش در طرح های پخش سیلاب است. بدین منظور از یک دستگاه فلوم به طول 100 متر استفاده شد تا در آن جریان سطحی به عمق 10 سانتی متر شبیه سازی شود. در طرح آماری، 5 تیمار با درصدهای مختلف 6، 12، 18، 24 و30 درصد رس و در هر تیمار 3 تکرار در نظر گرفته شده است. در هر تکرار پارامتر های دبی، عمق جریان، سطح مقطع و سرعت متوسط جریان محاسبه شدند و افزون بر آن پس از انجام هر آزمایش، عمق فرسایش و رسوب گذاری در طول بستر فلوم به طور جداگانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که آستانه فرسایش با افرایش درصد رس افرایش می یابد. فاصله آستانه فرسایش برای تیمارهای مختلف به ترتیب برابر با 56، 60، 65، 75 و 95 متر به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که سرعت جریان در امتداد طول مسیر بستر فلوم افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، ایستگاه کوثر، گرادیان شیب، طول آستانه فرسایش
  • زهرا نصراللهی*، مرضیه بخشی، سمیرا مدنی صفحه 148
    روش آبیاری تحت فشار در ایران، یکی از راهکارهای مناسب جهت افزایش بازده آبیاری و بهبود الگوی مصرف آب کشاورزی است. در این راستا، مقاله حاضر به شناسایی عوامل موثر بر اجرای روش آبیاری تحت فشار، با استفاده از منابع کتابخانه ای و میدانی در قالب سه بعد (ساختاری، اقتصادی- اجتماعی و طبیعی) و سیزده مولفه و سپس اولویت بندی ابعاد و مولفه های یاد شده با استفاده از تکنیک AHP پرداخته است. با توجه به پاسخ پرسشنامه ها، ابعاد سه گانه تحقیق بر مبنای روش AHP به قرار زیر اولویت بندی شدند: الف) عوامل طبیعی ب) عوامل اقتصادی- اجتماعی و ج) عوامل ساختاری. در بین مولفه های شناسایی شده در بعد طبیعی، کمبود زمین کشاورزی و در بعد اقتصادی- اجتماعی، دسترسی به اعتبارات و تسهیلات و در بعد ساختاری، هزینه زیاد جزو اولویت های برتر سه بعد یادشده، قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، آبیاری تحت فشار، متد AHP، عوامل زیست محیطی، عوامل اقتصادی
  • لیدا واصل*، غلامعباس صیاد، علی اصغر بسالت پور صفحه 160
    برآورد مولفه های هیدرولوژیکی شامل آب آبی و آب سبز به منظور مدیریت بهینه در حوزه های آبخیز دارای محدودیت منابع آب، امری ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین مولفه های هیدرولوژیکی حوزه آبخیز کهنک واقع در استان خوزستان توسط مدل SWAT و تحلیل عدم قطعیت با استفاده از الگوریتم SUFI-2 و اولویت بندی مناطق برای اهداف مدیریتی انجام شد. واسنجی مدل برای دوره آماری 2009-2000 و اعتبارسنجی آن برای دوره 1999-1995 انجام و مولفه های آب آبی و آب سبز برای 21 زیرحوزه تعیین شد. عدم قطعیت در نتایج مدل نیز با استفاده از شاخص های p-factor و r-factor مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر شاخص های p-factor و r-factor برای مرحله واسنجی به ترتیب 51/ 0 و 09/ 1 و برای مرحله اعتبارسنجی 51/ 0 و 72/ 0 برآورد شد که بیانگر دقت نسبتا قابل قبول مدل در شبیه سازی رواناب ماهانه است. بررسی نتایج شبیه سازی مولفه های منابع آب نیز نمایان گر برآوردی مناسب از مولفه های آب آبی و آب سبز بود، اگرچه در برخی زیرحوزه ها به دلیل محدودیت در داده های بارش و نیز اطلاعات مدیریتی و آب های زیرزمینی، شبیه سازی با عدم قطعیت زیادی همراه بود. همچنین کمترین مقدار ذخیره آب سبز شبیه سازی شده وکمترین عدم قطعیت در نتایج شبیه سازی جریان آب سبز، مربوط به زیرحوزه های نیمه شمالی حوزه آبخیز بود.
    کلیدواژگان: مدلSWAT، الگوریتم SUFI، 2، عدم قطعیت، آب آبی، آب سبز
  • حامد نوذری*، صبا سقایی صفحه 170
    آب زیرزمینی به عنوان یکی از منابع اصلی تامین آب آبیاری زمین های کشاورزی به شمار می رود. بنابراین باید توجه خاصی به این منابع، معطوف شود تا از آلودگی آن ها جلوگیری به عمل آید. روش های زمین آماری تعداد نمونه های لازم را کاهش و دقت تخمین را افزایش می دهند. بنابراین این روش به عنوان یک روش مناسب برای بررسی کیفیت آب زیرزمینی مورد استفاده قرار می گیرد. هدایت الکتریکی یکی از پارامترهای مهمی است که برای ارزیابی کیفی آب زیرزمینی به کار گرفته می شود. بنابراین، پژوهش حاضر برای ارزیابی روش های مختلف و یافتن بهترین روش درون یابی هدایت الکتریکی آب زیرزمینی و تعیین اراضی مناسب جهت کشاورزی در دشت روانسرسنجابی انجام شد. در این راستا نمونه برداری آب زیرزمینی، از 903 حلقه چاه صورت پذیرفت. برای مقایسه دو روش درون یابی (معین و زمین آمار)، از نرم افزار Arc GIS 9.3 استفاده شد. نتایج نشان داد که در میان روش های مورد بررسی، روش تابع شعاعی و کریجینگ معمولی با مدل پنج وجهی بالاترین دقت را داشتند. همچنین بر اساس نتایج پهنه بندی آب زیرزمینی، 20 درصد از منطقه مورد مطالعه به منظور مصارف کشاورزی در رده عالی، 66 درصد در رده خوب و 14 درصد در رده نامناسب قرار دارند.
    کلیدواژگان: هدایت الکتریکی، روش های درون یابی، روش های زمین آمار، دشت روانسر سنجابی
  • علی حیدری*، فاطمه غفاری صفحه 179
    جمع آوری و دفع آب های سطحی در زمان بارش باران و بعد از آن از اهمیت زیادی در مدیریت بحران سیلاب و آبگرفتگی برخوردار است. آبگرفتگی معابر، هدایت غیراصولی روان آب های سطحی دارای شن، ماسه، گل و لای و زباله به درون شبکه فاضلاب، می تواند سبب انسداد و تحمیل خسارت زیاد به شبکه فاضلاب شود. هدف از این مطالعه بررسی سیستم جمع آوری آب های سطحی و هدایت آن به سیستم زهکشی و بررسی مشکلات ناشی از وجود آب های سطحی ناشی از باران های شدید در دانشگاه شهرکرد است. پس از مطالعه سیستم جمع آوری و دفع روان آب های دانشگاه شهرکرد با لحاظ مطالعات پدافند غیرعامل نقاط ضعف و قوت آن بررسی و در نهایت پیشنهاداتی برای رفع معایب آن ارائه شده است. نتایج تحقیق بیانگر عدم رعایت اصول پدافندغیرعامل در جمع آوری آب های سطحی در دانشگاه شهرکرد است.
    کلیدواژگان: آب گرفتگی، بارندگی، پدافندغیرعامل، دانشگاه شهرکرد
  • ضرغام محمدی، رضا عسکری، زهرا وصالی، فرشاد کشاورز* صفحه 191
    آب زیرزمینی یکی از بهترین منابع تامین آب شیرین مورد نیاز انسان است. افزایش جمعیت و بهره برداری بیش ازحد از سفره های آب زیرزمینی و فعالیت های انسانی از قبیل کشاورزی، صنعتی و شهری، آلاینده های مختلفی را به سفره های آب زیرزمینی تحمیل می کند. بنابراین حفاظت کیفی آب های زیرزمینی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا، در این مطالعه ابتدا مدل کمی دشت ارسنجان و توابع آن (MODFLOW) ساخته شد و پس از واسنجی و صحت سنجی پارامترهای هیدرولیکی دشت، شبیه سازی پارامتر کیفی شاخص آب زیرزمینی (یون کلر) در منطقه باکمک مدل انتقال آلودگی MT3DMS صورت پذیرفت. نتایج برای چاه های آب شرب قدمگاه 1 و 2، حاکی از آن است که چنانچه منشا فرضی آلودگی، مقدار 5000 میلی گرم در لیتر کلر آزاد کند و منشا در فاصله 1655 متری این چاه ها قرار داشته باشد، اولین تماس ابر آلودگی با این چاه ها به فاصله زمانی 151 روز و با غلظت متوسط 240 میلی گرم در لیتر به چاه های قدمگاه 1 و 2 می رسد.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، توابع ارسنجان، مدل کیفی، MODFLOW، MT3DMS
|
  • Eisa Ebrahimi*, Ahmadreza Pirali Zeferei Page 1
    For investigating the effect of drought on Benthic macroinvertebrates communities in Zayande-Roud River, presence and abundance of macroinvertebrates were compared in spring and summer of 2007 and 2013 in 5 stations. To this purpose, 5 stations were selected and monthly sampled when the river was flowing in 2013. Sampling was done in tree replicates by Sourber sampler (area 625 cm2) and PVC tube with 90 mm diameter in 3 iterations. The macroinvertebrates samples were identified and counted in laboratory. After spotting taxonomic composition and investigating some population parameters, the results were compared with the data obtained in 2007. According to the results, 19 families of macroinvertebrates were identified. The results also showed that Corixidae, Hydrobiidae and Haplotaxidae families observed in August and July 2013 were not reported in the same period in 2007. However, Elmidae, Athericidae, Erpobdellidae and Valvatidae families reported in 2007were not observed in 2013. In addition, the results of the Paired-Sample T-Test showed a significant reduction in benthic macroinvertebrate's density in comparison with the results obtained in 2007 (p<0.05). Moreover, in some stations Shannon-Wiener, Brillouin and EPT indices showed a severe reduction in density and frequency which effected by drought.
    Keywords: Benthic Macroinvertebrates, Drought, Diversity Indices, Zayandeh Rud River
  • Houshang Qamarnia*, Seyed Vahidodin Rezvani Page 16
    Evapotranspiration from irrigated land is a useful indicator to evaluate the amount of water use in irrigation. Conventional methods of computing evapotranspiration are based on climate data and can only provide a point estimation. While better regional estimation of evapotranspiration can be obtained from satellite remote sensing and individual pixel to an entire image. One of the most popular remote sensing algorithms in the retrieval of ETa is Sebal. Sebal can calculate surface energy balance for each pixel of a satellite image at each moment. In this study, surface albedo, surface temperature and vegetation status index were calculated by using Sebal algorithm, multi-spectral satellite data and meteorological information such as degree of temperature, hours of sunshine, wind, saturated vapor pressure, soil humidity, etc. In this study, the evapotranspiration of Bilevar plain (located in western Iran) was determined and the evapotranspiration maps were prepared. Moreover, the actual evapotranspiration was computed for wheat using Penman-Montieth method and was compared to Sebal method. The results showed that there was a high correlation (0.83) between the abovementioned methods and that Sebal has a great ability to calculate evapotranspiration.
    Keywords: Plant Evapotranspiration, Remote Sensing, SEBAL, Bilevar, FAO
  • Mohammad Ebrahim Banihabib*, Hajar Jahandideh Page 32
    The damages of floods can be reduced by evacuation if there is an on-time warning. The Fahlian Basin, in the south of Iran, has steep slopes and flash floods, so the location of rainfall-gauges and their distance from basin’s outlet might have a considerable effect on the estimation of the flood-warning lead time. Thus, the main purpose of this research is to assess the effect of the distribution of rainfall-gauges on flood-warning lead time using WMS/HEC-HMS model in this basin. Therefore, after calibration and validation of the model, double, triple and quadruple combinations of rainfall-gauges were examined. After flood simulation by WMS/HEC-HMS for various return periods, the lead times for the different rainfall combination were determined according tolegalistic river bed. The results showed that the lead time increases by increasing rainfall and decreasing the distance of the rainfall gauges from the basin’s outlet. Finally, a method is proposed to determine the lead time based on multivariate analysis which can be used in flood warning systems.
    Keywords: Rainfall, Gauge, Spatial Distribution, Fahlian Basin, Lead Time, WMS Model
  • Hasan Derakhshan* Page 41
    Intakes must be designed in a way to have the best performance in discharge with the minimum sediment transport. Therfore, the selection of the intake site and side angle divergence degree in water transport system are considered important factors to meet the mentioned goals. In this study, the Fluent model was utilized to this purpose. The model was first calibrated and then, testedfor various divergence degrees. The results showed that the best degree was 30, which was consistent with that of lab results. The particle transformation routing method was also used to investigate the transportation of sediment to intake. After evaluating Frude number variations, it was found that there was no major effect on flow conditions.
    Keywords: Intake, Water Diversion, Flow Conditions, Frude Number
  • Ahmad Mazidi *, Mahdiah Soltani Gerdfaramarzy Page 50
    The relationship between rainfall and runoff plays an important role in the hydrological studies of watershed. In this study, an attempt was made to use the dimensionless hydrograph, which was used in the basins with no statistical data, for a comparative watershed study in Dehbala. These models are as follows: Schneider unit hydrograph models, SCS and triangular model. Due to the unavailability of accurate statistics, a flood event was used in Dehbala. The comparison of three methods of synthetic unit hydrograph with the natural one was indicative of the better coordination of the Schneider procedure for estimation of the observed hydrograph. Moreover, the highest peak of the lowest motion error is related to the SCS method. Among those methods, unit hydrograph needs the least amount of time to reach peak flow error is observed in Schneider method and the maximum error in time is related to the triangular method. The least degree of conformity is observed in the triangular and SCS methods However, Schneider is in good agreement with the observed hydrograph.
    Keywords: Unit Hydrograph, Schneider, Triangular, SCS, Dehbala
  • Reza Zamani *, Ali Mohammad Akhond Ali, Heidar Zarei Page 59
    One of the most important considerations in quantitative management of groundwater resources is the estimation of groundwater level by using the data collected from observation wells network. The objective of this study is to investigate the effect of the number of observation wells in evaluating Geostatistical methods and comparing three methods of Cokriging, Kriging and Inverse Distance Weighting (IDW) for estimating groundwater level in three important plains of Khuzestan province in southwest of Iran. The results showed that if the number of the observed wells is more and their dispersal is regular, the estimating of water level by geostatistical methods would be more accurate and have suitable evaluating criteria. The results of the fitness of three types of Variogram and Cross Variogram including Spherical, Exponential and Gaussian indicated that in all plains, the Gaussian model had more appropriate evaluating criteria compared to other models. Moreover, in two plains of Dezfool and Ramhormoz the cokriging method and in Zeidoon plain the kriging method were selected as the most appropriate method in estimating the groundwater level.
    Keywords: Geostatistics, Groundwater, Variograms Model, Observation Well
  • Somaye Elyasi, Ali Akbar Akhtari, Omid Seyedashraf* Page 72
    River banks are generally subject to erosion due to water flow and groynes can be utilized to preserve them and maintain their stability. Accordingly, understanding the characteristics of flow around these types of hydraulic structures for the design and performance optimization usages through experimental or numerical investigations would be inevitable. In this research, the flowpattern around a submerged groyne is analyzed making use of the finite difference code; FLOW-3D. Subsequently, the obtained numerical results for longitudinal velocity and free surface flow are compared to and verified by the respective experimental results. Finally, new numerical simulations were conducted employing identical computational assumptions utilized in the preceding simulation in order to examine the impact of various new groynes structures on the flow pattern. The analysis of the obtained numerical data reveals that among the investigated structures, the T-shaped groyne is more practical and it can effectively reduce the separation zone and therefore, decrease the coastal erosions.
    Keywords: Submerged Groyne, Numerical Simulation, Flow Pattern, FlOW, 3D
  • Ayoob Rezaei *, Mohammad Hossein Sayadi, Mohammad Reza Rezaei Page 81
    Gharasoo River is one of the major rivers in Kermanshah province that is the source of water for agriculture in this region. The purpose of this study was to assess the river water quality using water quality index for agriculture and drinking utilization. In this study, the parameters of PH, EC, TDS, HCO3 -2, Cl, SO4 -2, Ca, Mg, Na, SAR and % Na were collected from water and wastewater organization of Kermanshah City. Wilcox and Schuler Indicators and Piper diagram were used for the assessment of water quality. Aq.QA-1 software and Ms. Excel were utilized for analyzing the data. The results of trending showed that the concentration of the parameter changes is highest in the dry season and lowest in rainfall season. According to Wilcox index Gharasoo water quality is located in C2-S1 for agricultural usage. The value of %Na and RSC are acceptable and suitable,respectively. Schuler water quality index was indicative of high level of hardness which is classified as inappropriate. Calcium and magnesium were located in the moderate range. Radial diagram presented high values of calcium and magnesium and bicarbonate and Piper diagram of water face showed HCO3-Na + k which is a type of fresh water.
    Keywords: Gharasoo River, Wilcox Index, Schuler Index, Piper Diagram
  • Yaser Hoseini* Page 94
    In this study, phosphorous adsorption characteristics of five soil samples from Moghan region in northeastern Iran were studied in the cropping year of 2012-13. For this purpose, adsorption tests of phosphorous at concentrations of 4, 12, 25, 50, and 70 mg/l prepared from diammonium phosphate [(NH4)2HPO4)] were conducted on five soil samples and Linear, Van Huay, Freundlich,and Langmuir adsorption isotherms were fitted to the adsorbed values. The results indicated that the accuracy of soil phosphorous adsorption isotherms decreased slightly from the Linear to the Van Huay, Freundlich, and Langmuir adsorption isotherms, respectively. Moreover, the maximum phosphorous adsorption in the tested soils varied from 166 to 1000 mg/kg, and the average maximum phosphorous adsorption by the soil samples was 483 mg/kg. There was a significant positive correlation between soil clay and organic matter contents and the quantity of phosphorus adsorbed by the soil, so that phosphorous adsorption by the soil increased with increases in soil clay and organic matter contents. Furthermore, there was a significant inverse correlation betweenthe quantity of phosphorus adsorbed by the soil and soil electrical conductivity and calcium carbonate content. However, there was no significant correlation between the amount of adsorbed phosphorus and Olson phosphorous.
    Keywords: Isotherm, adsorption, Langmuir, soil phosphorus, Moqan Plain
  • Masoud Shamaqdari, Mohsen Gerami* Page 104
    This research is in the field of sediment control studies in shrimp culture fields which are constructed close to the coastal lines. If supplying water for shrimp culture fields contains suspended mud, the suspended sediments settle within intake channels and some difficulties can occur in shrimp culturing. This will increase shrimp production costs. The present study was carried out in one of the shrimp culture fields in the bank of Bahmanshir River surrounding Abadan (Choebdeh shrimp culture) in Khuzestan province. The water needed for this shrimp culture field is supplied by Bahmanshir River. Bahmanshir River intake is affected by the tide in Persian Gulf and the river is always muddy. Furthermore, in order to know the flow conditions and other physical characteristics of water, some measurements are performed in one of the intake channel. These measurements include depth, concentration of suspended sediments, velocity and salinity. The results showed that the maximum suspended sediment load happens in the first intake channel. Moreover, the entrance of intake channel is a significant part to prevent suspended sediment, so that the sediment can be settled in the channel.
    Keywords: Suspended Sediment Load, Tidal Regime, Choebdeh Shrimp Culture, Bahmanshir River
  • Mohammad Nazeri Tahroudi *, Keivan Khalili, Javad Behmanesh, Kamran Zeinalzadeh Page 118
    One of the initial investigations for analyzing the hydrological time series is the investigation of trend using statistical methods. Detecting trend in the hydrological time series might be based on the gradual variations of the climate which is affected by the human activities. In this study, one day and sixty day's drought volume were extracted for the rivers located in the Lake Urmia basin by using the daily flow data, and the trend of annual river flow changes and one day drought volume of rivers were investigated using Mann-Kendall test. The results showed that there was no significant trend in the drought volume of Dizaj, Urmia Band and Tapik stations and except Pole-Ozbak station, the other stations showed a significant positive trend in the one day drought volume data. Moreover, the results indicated that among the nine rivers studied, there was a non-significant upward trend for three important rivers of west Azerbaijan (Nazluchai, Shaharchai and Barandouzchai rivers) and the other rivers showed a downward trend.
    Keywords: Drought Volume, Mann, Kendall, Trend, Urmia Lake
  • Maryam Tondravan Zangene*, Asef Darvishi, Sima Fakheran Page 129
    Wetlands are strongly influenced by human activities at landscape scale. Choqakhor Wetland is considered to be one of the most important Ramsar sites in Iran and designated as the 23rd Wetland of International Importance in Iran. The main goal of this study was to quantify the change in land use/ cover in Choqakhor Wetland in Chaharmahal and Bakhtiari Province in a period of 6 years (2003–2009) and to evaluate landscape pattern change surrounding the wetland. For quantifying landscape pattern of the study area, various landscape metrics were derived from spatial analysis software FRAGSTATS3.3, including PLAND (Percentage of Landscape), NP (Number of Patches), ED (Edge Density), LPI (Largest Patch Index). Landsat satellite images from 2003 to 2009 were used for analyzing the landscape pattern changes. In the first place, the satellite images were geometrically corrected and classified by ENVI4.8 Software. The analysis showed that the proportion of water decreased by 17.2%, while those of the agricultural area and settlements increased from 2003–2009. The results was indicative of the degradation in the habitat of migratory birds as well as water resources in this ecosystem that is very important for wetlands and birds management.
    Keywords: Land Cover Change, Landscape Metrics, Choqakhor Wetland, Habitat Loss
  • Ehsan Kamali Maskooni *, Abdol, Ali Adel, Pour, Alimorad Hassanli, Ali Khanamani Page 138
    Over exploitation and improper usage of non-renewable resources and long-term drought cause vegetation cover degradation and desertification in many parts of Iran. Artificial recharge of groundwater by controlling and spreading the floods could be an appropriate solution for most areas. Among the different evaluated parameters, the soil texture and specially clay value affectedthe amount of soil cohesion and erosion threshold. The main purpose of this study was to investigate the effect of clay value on erosion threshold in flood spreading projects. In this study, an open flume with 100 m length was used to simulate an overland flow with a 10 cm depth. Five clay value treatments of 0.06, 0.12, 0.18, 0.24 and 0.30 were examined and in each treatment, three experiments were conducted and in each of them the discharge rate and the depth of flow were directly measured and the flow area as well as flow velocity were calculated. In the next step, the erosion and sedimentation depths were individually measured for each experiment. The results showed that the distance of threshold value increased with the increase in clay percent of soil.Moreover, the threshold values were estimated for different clay value treatments of 56, 60, 65, 75 and 95, respectively. The results also showed that the flow velocities increased with flow length.
    Keywords: Flood Water Spreading, Kowsar Station, Slope Gradient, Erosion Threshold Length
  • Zahra Nasrollahi *, Marzieh Bakhshi, Samira Madani Page 148
    Pressurized irrigation methods in Iran is one of the strategies for improving the efficiency of irrigation and agricultural water consumption patterns. In this context, the present article makes an attempt to identify the factors affecting the performance of the pressurized irrigation methods using library resources in three dimensions (structural, economical- social and natural) and thirteen component. Then components priorities were identified using AHP technique. According to the responses to the questionnaire of the three dimensions of research, based on AHP method, priorities were rated as follows: a) natural causes b) socioeconomic factors, and c) structural factors. Among the natural components, scarcity of agricultural land, among the socioeconomic factors, access to credit facilities and among the structural factors, high cost were the top three priorities, respectively.
    Keywords: Sustainable Development, Pressurized Irrigation, AHP Method, Environmental Factors, Economic Factors
  • Lida Vasel*, Qolam Abbas Sayyad, Ali Asqar Besalatpour Page 160
    Estimation of hydrologic components including blue water and green water is vital for a proper management of the watersheds with limited available water resources. This study was conducted with the following
    Purposes
    1. determining the hydrologic components of Kohnak watershed (located in Khozestan province) using SWAT model in combination with SUFI-2 designing algorithms for uncertainty analysis and 2: prioritizing the sub-basins for management purposes. The calibration time period was from 2000 to 2009 and the model was validated for time period from 1995 to 1999. Blue and green water parameters were determined for 21 sub-basins. Uncertainty in the simulation results was evaluated using p-factor and r-factor indices. The p-factorand r-factor values were 0.51 and 1.09 for the calibration and 0.51 and 0.72 for the validation steps, respectively, indicating an acceptable simulation accuracy in monthly runoff prediction. The investigation of the simulation results revealed a proper estimation of the blue water and green water components. However, uncertainty in the results was high in some sub-basins which was probably due to the restrictions in the available information for the rainfall, groundwater, and management data. Furthermore, the lowest simulated green water storage and the lowest uncertainty in green water flow estimation were obtained for the northern part of the watershed.
    Keywords: SWAT Model, SUFI, 2 Algorithm, Uncertainty, Blue Water, Green Water
  • Hamed Nozari *, Saba Saqaei Page 170
    Groundwater is one of the main important sources of irrigation water. Thus, special attention should be paid to these sources to prevent their contamination. Geostatistical techniques reduce the number of the necessary samplers and increase the accuracy of estimates. Therefore, this method could be used as a convenient method for studying groundwater quality. The electrical conductivity is an important method for qualitative estimation of groundwater. Therefore, the present study was carried out to investigate the different approaches and to find a suitable interpolation method in electrical conductivity of groundwater to find land area for farming in Ravansar Sanjabi. Hence, Groundwater samples were taken from 903 wells within the study area. To compare the two statistical methods for interpolation (deterministic and Geostatistic), Arc GIS 9.3 was used. The results showed that among these methods, the radial radiation and ordinary kriging with Five-sided model have the highest accuracy. Moreover, based on the results of the zonation of groundwater, 20 percent of the study area is of high suitability for agriculture, 66 percent of this land is of good suitability and 14 percent of the study area has a high suitability for agriculture.
    Keywords: Electrical Conductivity, Interpolation Methods, Geostatistical Methods, Ravansar Sanjabi Region
  • Fateme Qaffari *, Ali Heidari Page 179
    Collecting and surface water disposal during and after rain is important in flood management. Blockage of water passages, improper steering of surface water flow which contains sand, gravel, mud and debris into the sewage system can cause blocking and much damage to the sewer system. The aim of this study is to evaluate surface water collection system and steer it into the drainage systems and investigate the problems caused by the existence of surface water as a result of heavy rain in University of Shahrekord. After studying the flowing surface water collection and in University of Shahrekord. After studying the collecting systems and surface water disposal, their weaknesses and strengths were investigated using a non-defense approach. Ultimately, some suggestions were proposed to remove the defects. The results were indicative of the ignorance of the principles of non-defense operating in surface water collection in University of Shahrekord.
    Keywords: Flooded, Rainfall, Non, Defense Approach, University of Shahrekord
  • Zarqam Mohammadi, Reza Askari, Zahra Vesali, Farshad Keshavarz* Page 191
    Groundwater is one of the best sources of fresh water for meeting human’s needs. Population growth and overexploitation of groundwater aquifers and some human activities such as agriculture and industrial activities have imposed urban pollutions on groundwater aquifers. Therefore, it is important to preserve the groundwater quality. In this regard, the first quantitative model of Arsanjan environs (MODFLOW) will be made in this study and after the calibration and verification of hydraulic parameters of the plain, the quality factor of groundwater in this area (Cl-) was simulated by pollution transport models (MT3DMS). The results for the Qadamgah wells 1 and 2 showed that if the origin of the supposed contamination release 5000 mg/l chlorine and the origin is 1655 meters away from wells, the first contact of cloud contamination of this wells would take pace in 151 days and could be reached with an average concentration of 240 mg/l to Qadamgah wells 1 and 2.
    Keywords: Groundwater, Arsanjan Environs, Quality Model, MODFLOW, MT3DMS
  • Vahid Qolami, Mohammad Reza Khaleqi Page 1
    Nowadays, in some areas of the world, the damage caused by natural disasters is much greater than what was before. Development of human societies and the increase of human activities in the Northern part of Iran, especially Talar watershed, have led to the destruction of forest lands or their changing into agricultural and range lands. This study, therefore, aimed at investigating the effects of human activities on the land use changes, impervious surface development, and finally the influence of these set of changes on runoff generation and flood hydrograph. To this end, the researchers used aerial photos, topographic maps 1:25000, land use maps, and satellite images. Also, a runoff-rainfall model has been presented using ARC GIS (HEC-GeoHMS extension) and hydrologic model (HEC-HMS). It should be noted that the optimized model is evaluated by the six events of flood. Then, landuse changes and the development of the residential areas and roads have been included in the evaluated hydrologic model; their effects on intensifying runoff generation and flood hazard, during the recent forty years, have been investigated, quantitatively. This study, hence, describes the complex succession of floods, transformation of the forests by human and major land use changes, in the study area.
    Keywords: Land use, Runoff, Flood Hydrograph, Talar Watershed
  • Anindita Kundu, Sisir Kanti Nag Page 10
    The present hydro-geochemical study was confined to the Chhatna Block of Bankura district which falls between latitude 23˚20′N- 23˚30′N and longitude 86˚45′E- 86˚55′E. Twenty one groundwater samples were collected and analyzed for various physicochemical parameters like pH, electrical conductivity, total dissolved solids, Na, K, Ca, Mg, Fe, Cl, HCO3, SO4 and F were determined. Sodium Adsorption Ratio (SAR), Soluble Sodium Percentage (SSP), Residual Sodium Carbonate (RSC), Magnesium Adsorption Ratio (MAR), Total Hardness (TH), and Permeability Index (PI) were calculated as derived parameters to investigate the ionic toxicity. Based on the analytical results, groundwater in the area is generally fresh and hard to very hard. The abundance of the major ions is as follows: HCO3>Cl> SO4 and Ca>Mg>Na>K>Fe. The results also showed that bicarbonate ions (HCO3) dominated the other anions (Cl and SO4). According to Gibbs, diagrams samples fall in the rock dominance field and the chemical quality of groundwater is related to the lithology of the area. Assessment of water samples from various methods indicated that groundwater in study area is chemically suitable for drinking and agricultural uses. Fluoride is within the permissible limits for human consumption as per the WHO and Bureau of Indian standards.
    Keywords: Hydrochemistry, Water Quality, Domestic, Irrigation Suitability, Spatial Distribution, Chhatna Block, Bankura District